2 Eylül 2015 Çarşamba

Arapça, Rabça’ya Götürür


            Arapça dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında Türkçeden sonra dünya altıncısı. Arapça milyonlarca insan tarafından konuşulan, komşusu olduğumuz bazı ülkelerin de konuştuğu çok önemli bir dil. Yakın çevremizdeki ülkelerin dili olmasının yanında; dinimiz, İslam dininin kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in de dili. Kutsal kitabımızın Arapça olması ve ilk dönem İslamî eserlerin büyük bir bölümünün Arapça oluşu, bu dilin öğrenimini zorunlu kılmaktadır. Türkiye çapında yapılan imam – hatip liseleri arası Arapça bilgi ve etkinlik yarışmalarıyla Arapçaya olan ilginin artması bizleri ümitlendirmektedir. Dil öğrenmenin ne denli önemli olduğunu anlatan “Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan” atasözünün yanı sıra, klasik dinî eserlere ulaşabilme veya anlayabilme noktasında Arapçanın yeri şüphesiz ki çok önemli. Dinimizin ilk kaynağı Kur’an-ı Kerim’in yanı sıra, onun bir manada canlı tefsiri olan peygamber efendimizin sünnetinin anlaşılabilmesi için de Arapça şart. Tabi ki bu eserlerin Türkçeye tercümeleri yapılmaktadır. Ama unutulmamalıdır ki, bir dil diğer bir dile tam olarak çevrilemez. Esas mana ve duyguyu öğrenmek ve hissetmek istiyorsak, o dili öğrenmek zorundayızdır. O nedenle Arapçanın öğrenimi bir zorunluluktur.
Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Akademi Lisan ve İlmî Araştırmalar Derneği işbirliğiyle bu yıl üçüncüsü yapılan “İmam – Hatip Liseleri Arası Arapça Bilgi ve Etkinlik Yarışmaları”nın Samsun ili elemeleri, 3 Mart 2012 Cumartesi günü Çarşamba Cemil Şensoy Kültür Merkezi salonunda yapıldı. Samsun İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, Çarşamba İlçe Millî Eğitim Müdürü İsa Uysal, Bafra İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet Uzunlar, Çarşamba Belediye Başkanı Av. Hüseyin Dündar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal, yarışmacı okulların okul müdürleri, öğretmen, öğrenci ve misafirlerinin katılımlarıyla gerçekleşen programda, Arapça bilgi yarışması, Arapça şiir okuma ve Arapça hitabet alanlarında etkinlikler yapıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden öğretim üyelerinin jüriliğini yaptığı etkinliklerde, Çarşamba Anadolu İmam – Hatip Lisesi, Terme Anadolu İmam – Hatip Lisesi, İlkadım Anadolu İmam – Hatip Lisesi, Havza Anadolu İmam – Hatip Lisesi, Alaçam Anadolu İmam – Hatip Lisesi, Lâdik Anadolu İmam – Hatip Lisesi, Vezirköprü Anadolu İmam – Hatip Lisesi ve Bafra Anadolu İmam – Hatip Lisesinden öğrenciler yarıştı. Yarışmaya katılan tüm öğrencilere ve öğretmenlerine katılım belgelerinin, yarışmaya katılan tüm öğrencilere çeşitli hediyelerin verildiği yarışmalar sonucunda birinci olan okullara ayrıca plaket ve öğrencilerine de madalya ve altın hediye olarak verildi.
Çarşamba Anadolu İmam – Hatip Lisesi il çapında yapılan yarışmalar sonucunda maalesef pek de umduğunu bulamadı. Bilgi yarışması ve şiir okuma alanlarında yarışmaya katılan Çarşamba Anadolu – İmam Hatip Lisesi, bilgi yarışmasında ilk üçe giremeyerek, Samsun ili dördüncüsü, şiir okuma yarışmasındaysa Samsun ili üçüncüsü olabildi. Gelecek yıllarda daha üstün başarılar beklediğimiz öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.
Arapça bilgi yarışmalarında birinci İlkadım Anadolu İmam – Hatip Lisesi, ikinci Terme Anadolu İmam – Hatip Lisesi, üçüncü de Lâdik Anadolu İmam – Hatip Lisesi oldu. Arapça şiir okuma yarışmasında birinci İlkadım Anadolu İmam – Hatip Lisesi, ikinci Havza Anadolu İmam – Hatip Lisesi, üçüncü Çarşamba Anadolu İmam – Hatip Lisesi oldu. Hitabet dalında ise Alaçam Anadolu İmam – Hatip Lisesi birinci olurken Vezirköprü Anadolu İmam – Hatip Lisesi ikinci oldu.
Saat 9:30’da başlayıp, 16:00’ya kadar devam eden etkinliklere gösterilen teveccüh bizleri heyecanlandırdı. Salonun neredeyse tamamının dolu olduğu etkinliklere sonraki yıllarda daha geniş katılımların olması temennimiz…

                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder