2 Eylül 2015 Çarşamba

Bir Neslin Katsayıyla İmtihanı


            Kıymetli Okuyucu! Lütfen bu yazıyı sonuna kadar güzelce okuyunuz. Çünkü bu yazı bir neslin nasıl cenderelere mahkûm edildiğinin ilanıdır.
Yıl 1999…
            Tanıyanlar bilir; ben Çarşamba İmam – Hatip Lisesi mezunuyum. 1999 yılında mezun oldum Çarşamba İmam – Hatip Lisesi’nden. Katsayı zulmünün de ilk mağdurlarındanım aynı zamanda. Zira 1999 öncesi üniversiteye giriş için yapılan sınavlar ÖSS ve ÖYS adlı iki aşama şeklinde yapılırken; 1999 yılında sistem değiştirilerek, tek aşamalı ÖSS sistemine geçildi. Katsayı uygulaması da ilk defa bu sınavda uygulamaya konuldu. İlk defa bu sınav notlarında uygulanan katsayılarla üniversiteye yerleştirmeler gerçekleştirildi. Bu sınavın enteresan yönlerinden biri de, sınavın mayıs ayında yapılacak olmasıydı. Fakat o yıl sınav mayıs ayında değil, haziran ayında yapılabildi. Çünkü o yıl sorular çalınmıştı. Ve ne tesadüftür ki; tek aşama olarak yapılan sınavlar daha sonra mayıs aylarında değil de hep haziran aylarında yapıldı.
            İmam – Hatip Lisesi 1999 mezunları olarak öyle bir garabetle de karşı karşıya kaldık ki; böylesi muz cumhuriyetlerinde bile yoktur herhalde. Bizden önce İmam – Hatip Liselerinin lise kısmı üç yıl iken biz okurken dörde çıkarıldı. Biz üç senede mezun olacağız düşüncesiyle kaydımızı yaptırdık fakat daha sonra işler değişti. Bu “neyse” denilebilecek bir uygulamaydı hadi. Ya bizden sonraki sınıflar? Hemen alt dönemimizde olanlar lise üçüncü sınıfa başlarken kendilerinin de o yıl mezun olacağını öğrendiler. Yani bizim dönem dört yıl okuyarak mezun oldu; bizden öncekiler ve bizden sonrakiler üç yıl okuyarak. İmam – Hatip Liseleri 1998 yılında hiç mezun vermezken; 1999 yılında iki sınıf birden mezun verdi. Yani katsayı zulmüyle ayağımıza takılan taşlar birken; aynı bölümleri yazmak zorunda bırakılan kişi sayısı iki katına çıkartılarak ayağımıza ikinci bir taş daha bağlanmış oldu. Bu kadar hadisenin üst üste gelişi herhalde “bu işte bir iş var” dedirtiyordur. Bir enterasan gelişmede 1998-1999 öğretim yılında İmam – Hatip Lisesi öğrencilerinin açıköğretim lisesine geçişlerinin de durdurulmasıydı.
            Biz ilk defa uygulandığı için tam da anlayamamıştık bu katsayı adaletsizliğini. Daha doğrusu durumun bu kadar vahim olduğunu. Dendi ki bize “siz alanınızda tercihte bulunursanız, (alanımız da İlahiyat ve Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenliği bölümlerinden ibaret sadece) 0,8 ile; alandışı tercihte bulunursanız 0,3 ile çarpılacak puanınız.” “0,8 nedir?” “0,3 nedir?” tam olarak fehmedemedik; anlayamadık. 0,5’lik küçük bir farkın çok büyük puan aralığına denk geldiğini hiç düşünemedik.
            Puanlardan alandışı tercihler neticesinde ne denli büyük puanların düşürüldüğünü algılayamayışımızın belki de en büyük göstergesi, ilk dört tercihimi alandışı yapmış olmamdı. Düşünmüştüm ki; “ilk dört tercihimi alandışı yapayım, büyük ihtimalle onlardan biri tutar; tutmazsa beşinci tercihime Marmara Üniversitesi Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği bölümünü yazayım ki, en azından bu bölüm tutunca Milli Eğitim Bakanlığının ilk beş tercihinden biriyle öğretmenliklere yerleşimlerden doğan bursu alabileyim.” Acı bir tebessümle anıyorum şimdi o halimi.
            Durum o kadar vahimdi ki; biz ancak yerleştirme sonuçları açıklandığında anlayabilmiştik, vahametin büyüklüğünü. Ayrıca o yıl İmam – Hatip Lisesi mezunların alaniçi olarak tercihte bulunacakları bölümlerin aşağı yukarı tamamının kontenjanları da düşürülmüştü. Biz alaniçinde tercih yapabilmek için sözel bölümü cevaplamak durumundaydık. Bir arkadaşımız sözel bölümden iki yanlış bir boş yapmış, sayısaldan da pek bir şey yapamamıştı. Ortaöğretim başarı puanı da düşük gelince nereye yerleşti biliyor musunuz? Hiçbir yere… Telefonda sonucu öğrendiğinde baygınlık geçirdi arkadaş. Ben de tercihlerimden onuncu sıradaki tutunca şok olmuştum. Hatta beşinci tercihten sonrasını öylesine yazdığımdan; o üniversiteyi yazdığımı bile hatırlamıyordum. O zamanlar rüyalarımızı İstanbul süslüyordu çünkü. Komşumuzun kızı bizden sonraki yıllarda girdiği sınavda İmam – Hatip Lisesi mezunu olduğu için, katsayı adaletsizliği sebebiyle; Türkiye çapında derece yapmış, Türkiye yüz yirmi beşinci olduğu halde Anadolu’da vasat bir üniversitenin alandışı bir öğretmenliğini ancak kazanabilmişti. Öyle bir sistemdi ki; Türkiye birincisi olsan bile hukuk, tıp, siyasal bilgiler vb. bölümleri kazanmak neredeyse imkânsızdı. Bu nesillerin hesabını kim verecek? Tabi bu arada kurunun yanında yaşta yandı. Meslek lisesi oldukları için İmam – Hatip Liselerinin yanında, Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri ve diğer meslek liseleri de yandı. Kim bilir onlarda da ne hikâyeler var?
            Peki, neden bu kadar korktular İmam – Hatip Liselerinden? İnsan mı yiyordu buralardan mezun olanlar? Bilakis dinlerini öğrenmek için gitmişlerdi o okullara. Dinini bilen insanların zararı mı olmuştu bu ülkeye? Dağa mı çıkmışlardı? Kurşun mu sıkmışlardı askere ki; o dönemde PKK’dan bile daha tehlikeli addedildiler? Ne olmuştu da; başörtüsü zulmüne maruz kalmış; ikna odalarında bulgur bulgur terler akıtmışlardı? Neden korkuldu ki bu kadar?
            Şimdi çok şükür ki; işler yoluna giriyor. Katsayı adaletsizliği önümüzdeki yıldan itibaren tamamen kaldırılıyor. 1999’dan 2012’ye kadar tam 13 yıl. Dile kolay, 13 yıldır yapılan sınavlarda hukuk devleti denilen bu devlette yüz binlerce gencin hakkı çatır çatır yendi; hayalleriyle oynandı. Katsayı zulmü kalkacak sözleri duyulur duyulmaz, halk İmam – Hatip Liselerine olan teveccühünü tekrar gösterdi. Şu an okullar tıklım tıklım neredeyse. (Maşallah) Samsun merkezde bir İmam – Hatip Lisesi varken; bu yıl Atakum’a Adnan Kahveci Anadolu İmam – Hatip Lisesi açıldı. Canik’e Türkiye’nin en büyük okullarından biri olacak Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam – Hatip Lisesi yapılıyor. Seksen derslikli, pansiyonlu; konferans salonu, camisi olan ve geniş bir araziye kurulacak muazzam bir yapı. İHH pansiyon yapımını üstlendi; imzalar atıldı. İnşallah yakın zamanda yapımı bitirilip, halkın hizmetine sunulur. Çarşamba İmam – Hatip Lisesine ek binanın üzerine yeni sınıflar yapıldı. İnşallah ilerde daha güzel ve modern bir binayla eğitim faaliyetlerine devam eder. Ayrıca Ayvacık ÇPL, Salıpazarı ÇPL ve Alaçam ÇPL bünyesinde açılan İmam – Hatip Programlarıyla bu okullarda da dinî eğitime devam edilmekte. Talep olmasa bu kadar okul açılmazdı herhalde. “İnsan elindekinin kıymetini kaybedince anlarmış.” derler ya hani. Halkımızda İmam – Hatip Liselerinin kıymetini sayıları ve öğrencileri azaldığında çok iyi gördü. Artık dört elle sarılarak sahip çıkacaktır inşallah…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder