2 Eylül 2015 Çarşamba

Kur’an’da Olumsuz İnsan Tipleri


1. Kâfir Tipler

“…Hakka davet edildiklerinde, biz atalarımızın yolunu takip ederiz derler.”(Zuhruf, 43/23)
“…Kalpleri vardır, hakikati anlamazlar; gözleri vardır onlarla görmezler; kulakları vardır gerçeği duymazlar. İşte onlar hayvanlar gibidirler; hatta onlardan daha da sapıktırlar. İşte asıl gafiller onlardır”(A’raf, 7/179).
“ Onlar, Allah(c.c)’ın nimetini itiraf ederler. Sonra da O’nu inkar ederler. Onların çoğu kafirdir.”(Nahl, 16/83)
Gerçek şu ki, kâfir olanları (azap ile) korkutsan da korkutmasan da onlar için birdir; iman etmezler.” (Bakara, 2/6)
“ Kim, Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail'e ve Mikâil'e düşman olursa bilsin ki Allah da inkârcı kâfir lerin düşmanıdır.” (Bakara, 2/98)

2. Münafık Tipler

“ Onlar(münafıklar), iman edenlere rastladıkları zaman: “inandık” derler. Fakat şeytanlarıyla yalnız kaldıkları zaman da: “Biz, sizinle beraberiz, biz sadece (onlarla) alay ediyoruz.” derler.(Bakara, 2/14)
“…Onlar(münafıklar), namaza kalktıkları zaman üşenerek kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar, Allah(c.c)’ı da pek az akla getirirler.”(Nisa, 4/142)
Yahut (onların durumu), gökten sağanak halinde boşanan, içinde yoğun karanlıklar, gürültü ve yıldırımlar bulunan yağmur(a tutulmuş kimselerin durumu) gibidir. O münafık lar yıldırımlardan gelecek ölüm korkusuyla parmaklarını kulaklarına tıkarlar. Halbuki Allah, kâfirleri çepeçevre kuşatmıştır.” (Bakara, 2/19)
” Onlara: Allah'ın indirdiğine (Kitab'a) ve Resûl'e gelin (onlara başvuralım), denildiği zaman, münafık ların senden iyice uzaklaştıklarını görürsün. “(Nisa, 4/61)
” Münafık lara, kendileri için acı bir azap olduğunu müjdele! “ (Nisa, 4/138)

3. Fasık Tipler

“ Allah(c.c)’ı unutan, bu yüzden Allah(c.c)’ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar gerçekten yoldan çıkmışlardır-fasıktırlar-.”(Haşr, 59/19)
“…Kim, Allah(c.c)’ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar fasıkların ta kendileridir.”(Maide, 5/47)
”Andolsun ki sana apaçık âyetler indirdik. (Ey Muhammed!) Onları ancak fasıklar inkâr eder. “(Bakara, 2/99)

4. Günahkar Tipler

“ Onlardan(Yahudiler, münafıklar) bir çoğunun günah, düşmanlık ve haram yemede yarıştıklarını görürsün. Yaptıkları ne kötüdür.”(Maide, 5/62)
“…Zalimler ise kendilerine verilen refahın peşine düştüler ve suçlu oldular.”(Hud, 11/116)
“ Allah faizi tüketir (Faiz karışan malın bereketini giderir), sadakaları ise bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez.” (Bakara, 2/276)
“Şahitliği bildiklerinizi gizlemeyin. Kim onu gizlerse, bilsin ki onun kalbi günahkârdır. Allah yapmakta olduklarınızı bilir.” (Bakara, 2/283)

5. Zalim Tipler

“ Zalimler, bilgisizce arzularına uyarlar…”(Rum, 30/29)
“ Allah(c.c)’a karşı yalan uydurandan,…daha zalim kim olabilir?...”(En’am, 6/93)
“Allah'ın mescidlerinde O'nun adının anılmasına engel olan ve onların harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır! Aslında bunların oralara ancak korkarak girmeleri gerekir. (Başka türlü girmeye hakları yoktur.) Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük azap vardır.” (Bakara, 2/114)
“Menedildikleri halde faizi almalarından ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemelerinden dolayı içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık.” (Nisa, 4/161)

6. Haddi Aşan Tipler

“ Onlar, bir mü’mine karşı ne ahid ne de yükümlülük gözetirler. Onlar saldırganların ta kendileridir.”(Tevbe, 9/10)
“ …Kim Allah(c.c)’ın sınırlarını aşarsa işte onlar zalimlerdir.”(Bakara, 2/229)

7. Kibirli Tipler

“Karun ise: O (servet) bana ancak kendimdeki bilgi sayesinde verildi, demişti. Bilmiyor muydu ki Allah, kendinden önceki nesillerden, ondan daha güçlü, ondan daha çok taraftarı olan kimseleri helâk etmişti. Günahkârlardan günahları sorulmaz (Allah onların hepsini bilir).” .(Kasas, 28/78)
“ Onlar(münafıklar): ‘Gelin, Allah(c.c)’ın elçisi sizin için mağfiret dilesin’ dendiği zaman başlarını çevirirler ve onların, büyüklük taslayarak yüz çevirdiklerini(uzaklaştıklarını) görürsün.”(Münafıkun, 63/5)
“İman edip iyi işler yapanlara (Allah) ecirlerini tam olarak verecek ve onlara lütfundan daha fazlasını da ihsan edecektir. Kulluğundan yüz çeviren ve kibir lenenlere gelince onlara acı bir şekilde azap edecektir. Onlar, kendileri için Allah'tan başka ne bir dost ve ne de bir yardımcı bulurlar. (Kendilerini Allah'ın azabından kurtaracak bir kimse bulamazlar.)” (Nisa, 4/173)
“Bizim âyetlerimizi yalanlayıp da onlara karşı kibir lenmek isteyenler var ya, işte onlara gök kapıları açılmayacak ve onlar, deve iğne deliğine girinceye kadar cennete giremiyeceklerdir! Suçluları işte böyle cezalandırırız!” (Araf, 7/40)
"O halde, içinde ebedî kalacağınız cehennemin kapılarından girin! Kibir lenenlerin yeri ne kötüdür!" (Nahl, 16/29)

8. Şımarık Tipler

“ Ve şayet kendisine dokunan bir sıkıntıdan sonra ona bir nimet tattırsak, elbette ki “kötülükler benden uzaklaşıp gitti.”der. Çünkü o, şımarıktır, böbürlenendir.” (Hud, 11/10)
“…O zulmedenler ise şımartıldıkları refahın peşine düştüler ve hepsi de suçlu oldular.”(Hud, 11/116)
“Karun, Musa'nın kavminden idi de, onlara karşı azgınlık etmişti. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını güçlükuvvetli bir topluluk zor taşırdı. Kavmi ona şöyle demişti: Şımarma! Bil ki Allah şımarık ları sevmez.” (Kasas, 28/76)

“Biz hangi ülkeye bir uyarıcı göndermişsek mutlaka oranın varlıklı ve şımarık kişileri: Biz, size gönderilmiş olan şeyi inkâr ediyoruz, demişlerdir. “ (Sebe, 34/34) 

9. Gururlu Tipler

“ Yaptıkları ile sevinen ve yapmadıkları şeylerle övülmelerini arzu eden kimselerin, azaptan kurtulacakları bir yerde bulunacaklarını sakın sanma!”(Al-i İmran, 3/188)
"Allah'tan kork!" denilince benlik ve gurur kendisini günaha sevkeder. (Ceza ve azap olarak) ona cehennem yeter. O ne kötü yerdir!” (Bakara, 2/246)

10. Riyakar Tipler

“ (onlar), iman edenlerle karşılaştıklarında “iman ettik” derler. Ama şeytanlarıyla baş başa kaldıklarında “muhakkak biz sizinle beraberiz. Biz ancak alay edicileriz.”derler.(Bakara, 2/14)
“ Sizi gözetleyip duranlar, eğer size Allah(c.c)’tan bir zafer nasip olursa, sizinle beraber değil miydik.”derler…”(Nisa, 4/141)

11. Yalancı(Kazib/Harras) Tipler

“ O gün vay haline yalancıların! Ki onlar ceza gününü yalanlarlar…” (Mutaffifin, 83/10-12)
“ Yalanlayanların vay haline o gün! Ki onlar daldıkları batıl içinde oyalanıp dururlar.”(Tur, 52/11-12)
“Onların kalblerinde bir hastalık vardır. Allah da onların hastalığını çoğaltmıştır. Söylemekte oldukları yalan lar sebebiyle de onlar için elîm bir azap vardır. “(Bakara, 2/10)
“İnkâr edip âyetlerimizi yalan layanlara gelince, onlar cehennemliktir, onlar orada ebedî kalırlar.” (Bakara, 2/39)

12. Ahdinde Durmayan Tipler

“ İçlerinden kimi de Allah(c.c)’a şöyle söz vermişti: “Eğer bize lütfundan ihsan ederse and olsun ki sadaka vereceğiz ve muhakkak ki, salihlerden olacağız.” Ama kendilerine lütfundan ihsan edince de cimrilik edip yüzçevirerek gerisin geriye döndüler.”(Tevbe, 9/75-76)
“ Allah(c.c)’a karşı taahhütlerini ve yeminlerini ufak bir kazanç karşılığında değiştirenler var ya; onlar, öteki dünyanın nimetlerinden asla nasiplenmeyeceklerdir…” (Al-i İmran, 3/77)

13. Hilekar Tipler

“ O(münafıklar), Allah(c.c) ve mü’minleri aldatırlar…”(Bakara, 2/9; Nisa, 4/142)
“ Kendilerine dokunan bir sıkıntıdan sonra insanlara bir rahmet tattırdığımızda bir de bakarsın ki ayetlerimiz hakkında onların bir tuzağı vardır…”(Yunus, 10/21)
“Eksik ölçüp noksan yapan hile kârlara yazıklar olsun!” (Mutaffifin, 83/1)

14. Taklitçi Tipler

“ Onlara, Allah(c.c)’ın indirdiğine tabi olun dendiğinde, hayır, biz babalarımızın takip ettiği yola uyarız, derler…”(Lokman, 31/21)
“ O(İbrahim), babasına ve kavmine: Şu karşısına geçip tapmakta olduğunuz heykeller de ne oluyor? demişti. Dediler ki: Biz, babalarımızı bunlara tapar gördük. Doğrusu siz ve babalarınız açık bir sapıklık içerisindesiniz.”(Enbiya, 21/52-54)

15. Hain Tipler

“ Kitap ehlinden öyle kimseler vardır ki, ona yüklerle emanet bıraksan onu sana geri verir. Onlardan öylesi de vardır ki, bir dinar da emanet bıraksan ısrarla üzerinde durmadıkça, onu sana geri vermez…”(Al-i İmran, 3/75-76)
“…Zaten bizim ayetlerimizi ancak nankör hainler(hattar) bilerek inkâr eder.”(Lokman, 31/32)

16. Kötülüğü Emredip İyiliği Yasaklayan Tipler

“ İşledikleri kötülüklerde birbirlerini vazgeçirmeye çalışmazlardı…”(Maide, 5/79)
“ Erkeği ile kadını ile münafıklar birbirine benzer; kötülüğü özendirip iyiliği engellerler,…”(Tevbe, 9/67)

17. Müfsid (Fesat Çıkarıcı) Tipler

“…O ayrılıp gitti mi yeryüzünde fesat çıkarmaya, ekini ve nesli yok etmeye çalışır. Allah(c.c) ise fesadı sevmez.”(Bakara, 2/204-205)
“ Kuşkusuz ülkesinde Firavun despotluk ediyor, halkını guruplara ayırıyordu…Hiç kuşkusuz o, huzur ve güveni bozanlardandı.”(Kasas, 28/4)

18. Boş Sözlerle Uğraşan Tipler

“ İnsanlar içerisinde Allah(c.c)’ın yolundan saptırmak ve ayetlerini alaya almak için boş sözlerle uğraşanlar vardır.”(Lokman, 31/6)

19. Alaycı Tipler

“ Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın; olur ki, alay edilenler kendilerinden daha hayırlıdır…”(Hucurat, 49/11)
“ Birbirinizi namaza çağırdığınız zaman, (onlar) onu bir eğlence ve bir oyun edinirler…”(Maide, 5/58)
“Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline!”(Hümeze, 104/1)

20. Cimri Tipler

“Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimri liği telkin eder. Allah ise size katından bir mağfiret ve bir lütuf vâdeder. Allah herşeyi ihata eden ve herşeyi bilendir.” (Bakara, 2/268)
“Bunlar cimri lik eden ve insanlara da cimri liği tavsiye eden, Allah'ın kendilerine lütfundan verdiğini gizleyen kimselerdir. Biz, kâfirler için alçaltıcı bir azap hazırladık.” (Nisa, 4/37)
“(O kullar), harcadıklarında ne israf ne de cimri lik ederler; ikisi arasında orta bir yol tutarlar.” (Furkan, 25/67) 
“O halde gücünüz yettiğince Allah'a isyandan kaçının. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğinize olarak harcayın. Kim nefsinin cimri liğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Teğabün, 64/16)

21. Gafil ve Lakayt(Aldırışsız/İlgisiz) Tipler

“…İnsanların pek çoğu gösterdiğimiz delillerin bilincinde değildirler(gafildirler).”(Yunus, 10/92)
“(Resûlüm!) Sen onları pişmanlık ve üzüntü günü hakkında uyar. Çünkü onlar bir gaflet in içine dalmış oldukları halde ve henüz iman etmemişken (bakarsın) iş olup bitmiştir. “ (Meryem, 19/39)
“Rahmân olan Allah'a karşı şu size yardım edecek askerleriniz hani kimlerdir? İnkârcılar ancak derin bir gaflet içinde bulunmaktadırlar.” (Mülk, 67/20)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder