2 Eylül 2015 Çarşamba

Camiler ve Din Görevlileri Haftası – Ahilik Haftası


            Bu hafta Camiler ve Din Görevlileri Haftası… Tün din görevlilerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftalarını kutluyoruz.
            Diyanet İşleri Başkanlığı son zamanlarda Camiler ve Din Görevlileri Haftası veya Kutlu Doğum Haftası gibi haftaları kutlarken bir tema üzerinden kutlama geleneği başlattı. Bence çok güzel bir gelenek… İnşallah devamı da gelir…
            Bu yılki Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın teması ‘Cami, Kadın ve Aile’… Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ bu temanın bu yıl kadınlar tarafından seçildiğini açıkladı. Gerçekten de gündeme getirilmesi gereken bir konu, çok isabetli olmuş. Caminin hayatın tam ortasında olması gerekli. Çocukların ve kadınların camilerde rahat bir şekilde ibadetlerini yapabilmeleri gerekli. Hatta kadınların camilere çocuklarıyla beraber gelebilmeleri sağlanabilmeli. Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığı kadın hizmetleri noktasında iyileşmeler gösteriyor. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’i tebrik etmek lazım. Fakat yine de kadınlarımız için camilerin mimarisi, iç dizaynı maalesef hala uygun değil.
            Bir haber sitesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in bu konuyla ilgili bir haberi vardı. Haberde iki kadının Mehmet GÖRMEZ’eulaşan şikâyetlerinden bahsediliyor. Bir kadın Mehmet GÖRMEZ’ebir yolla ulaşıp şu mesajı gönderiyor. ‘Hocam falan şehirde, falan caminin önüne gittim, eşimle çocuklarımla gittim ama camide bir kadının namaz kılabileceği bir seccadelik yer bulamadım.’ Diğer bir kadında gönderdiği mesajda şunları yazıyor: ‘Hocam, Allah'ın kadın kullarına 90 bin caminin olduğu bir ülkede layık gördüğünüz yer burası mı?’ diyerek namaz kılmaları için kadınlara ayrılan yerin fotoğrafını çekip, gönderiyor. Habere göre Mehmet GÖRMEZ, fotoğrafı görünce yüzünün kızardığını söylüyor.

*********
            Ahilik Haftası
            Ahilik kelimesi Arapça kardeş kelimesinden gelmekte. Daha çok bir meslek grubu olarak bilinse de Ahilik aynı zamanda tasavvufî yönü de olan bir oluşumdur. Anadolu’nun İslamlaşmasında çok önemli etkilere sahip olan Ahilik Ocağı, Anadolu’da zanaatkârlar arasında bir meslek etiğinin oluşumunda da çok önemli etkilere sahiptir. Ahilikte olan şu kurallar her halde şu an uygulanabilse dünyada problemlerin çoğu çözülecek.  
Ahi olan kişinin üç şeyi hep açık, üç şeyi de hep kapalı ol­malıdır. Açık olması gerekenler:
1- Eli açık olacak: Yoksullara, düşkünlere yardım etmek için.
2- Kapısı açık olacak: Konuk olmak ya da ondan bir şey istemeye ge­lenler için.
3- Sofrası açık olacak: Yoksullara, düşkünlere, konuklara yemek ye­dirmek, açları doyurmak için.
Kapalı olacaklar da üçtür:
1- Gözü bağlı olacak: Kimsenin ayıbını görmemek, kimseye kötü gözle bakmamak için.
2- Beli bağlı olacak: Kimsenin ırzına, namusuna, haysiyet ve onuruna kötülük etmemek için.
3- Dili bağlı olacak: Kimseye kötü söylememek, kimse hakkında iftira etmemek, münafıklık, koğuculuk yapmamak için.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder