2 Eylül 2015 Çarşamba

Diyanet’ten Üç Güzel Uygulama


            Daha düne kadar çocuk anlamaz, o ne bilir denirdi, küçük yaştaki çocuklar için. Şimdi ise yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanın karakter oluşumu anne karnında başlıyor. İki yaşına kadar karakterinin büyük bölümü oluşuyor ve neredeyse 6 – 7 yaşlarında çocukların karakterleri şekillenmiş oluyor. O nedenle okul öncesi eğitim çok önemli. Türkiye’de de bu gerçek biraz geçte olsa fark edildiğinden, özellikle son yıllarda okul öncesi eğitimle ilgili Millî Eğitim Bakanlığı’nın ciddi çalışmaları var. Artık neredeyse köylerde dahi ana sınıfları açılıyor ve oralara da öğretmenler gönderiliyor.
            Okul öncesi çağdaki çocukların dinî eğitimleri de önemli muhakkak. Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığının da bu konu üzerine ciddi çalışmaları biliniyor. Bu yıl çeşitli yerlerde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından okul öncesi çocuklara eğitim vermek için Osmanlı Devleti’ndeki ‘SıbyanMektepleri’ne benzer sınıflar açılmaya başlandı. Bunu çok güzel bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Çünkü çocukların kişiliklerinin ve karakterlerinin oluştuğu bu dönemlerini din eğitimi alabilerek geçirmeleri çok güzel. O nedenle gerçekten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’i kutlamak gerek.
            Esasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başlattığı bu uygulama çok önemli bir boşluğu da doldurdu. Nihayetinde insanlar çocuklarının emin ellerde olduğunun ve doğru bilgilerle donatıldıklarının rahatlığını yaşayabilecekler artık. Her kademedeki din eğitiminin devlet eliyle sağlıklı bir şekilde verilmesi gerekiyor. Eğer insanların bu ihtiyacı doğru eller tarafından doyurulmazsa, insanlar bu ihtiyaçlarını farklı şekillerde doyurmaya çalışıyorlar ki; bu da bazen kuzuyu kurda teslim etmek oluyor. O nedenle bilinçli ve usta eller yoluyla kaliteli bir din eğitimi tüm yaştaki bireylere devlet eliyle sağlanabilmelidir.
****
            Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son yıllarda üzerinde durduğu ve çalışmalar yaptığı diğer bir konu da ‘Aile ve İrşad Büroları’. Birçok yerde teşekkülü yeni yeni sağlanabilen bu bürolar sayesinde ailelere dinî danışmanlık hizmeti sağlanmaya çalışılıyor. Aile içi şiddetin önlenmesi, kadına karşı şiddetin önlenmesi, aile içi çarpık ilişkiler gibi konularda toplumu bilinçli kılmayı hedefleyen bu bürolar sayesinde insanlar doğru kişilerden doğru bilgilere ulaşabiliyorlar. Müftülükler eliyle oluşturulan bu bürolara, artık neredeyse Türkiye genelindeki tüm il ve ilçe müftülüklerinde rastlamak mümkün.
****
            Her ne kadar ilk uygulanmaya başlandığında bir kısım medya tarafından tiye alınan ve alay konusu yapılan bir güzel uygulama da ‘Alo Fetva’ uygulaması. Yıllardır ülkemizde devam eden bu uygulamayla müftülüklerin açık oldukları mesai saatleri içerisinde telefonlar yoluyla merak edilen sorular meselelerin ehli olan kişilere sorulabiliyor. ‘Alo Fetva’ hattında sorulan sorulara her gün değişik bir kişi cevap veriyor. Genelde bu hattın diğer ucunda cevap veren kişiler vaizler veya vaizeler. En az İlahiyat Fakültesi mezunu olan vaiz veya vaizelerden dinî konularla ilgili doğru cevapları almak mümkün.
            Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üç güzel uygulamasını konu aldığımız yazımızı, bu güzel uygulamaların artarak devam etmesi niyazıyla bitiriyoruz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder