2 Eylül 2015 Çarşamba

Hani Kardeştik!



            Dinimiz İslam dini, tüm inananları, tüm Müslümanları kardeş ilan etmiş. Kur’an-ı Kerim’de “Mü’minler ancak kardeştirler.” (Hucurat Suresi, 10) buyruluyor. Demek ki, İslam birliği, inanç birliği insanlar arasında o kadar büyük ve köklü bir payda oluşturuyor ki; Allah-u Teâlâ bu ortak paydayı kardeşliğe eşit görmemizi istiyor.
            Bu tesis esilen kardeşlik o kadar güçlü kılınmış ki, tüm Müslümanlar “ümmet” diye isimlendirilmiş. “Ümmet” kavramı Arapça olup, “ümm” yani “anne” kökünden türemektedir. Bir manada “ümmet” kavramı, aynı anneden dünyaya gelmiş kişilerin birbirlerine karşı durumu neyse, inananların, Müslümanların da birbirlerine karşı durumunun aynı oluşunu ilan etmektedir. İnsanların yakın ve akrabalarını koruyup, gözetmesi gerektiği gibi, aralarında din kardeşliği bulunan kişileri de koruyup gözetmesi gerekmektedir. Müslümanların sayılarının az olduğu dönemde, bu işin yapılması muhakkak ki daha kolaydı. Fakat İslam coğrafyası genişleyip, Müslüman sayısı artınca ve değişik siyasî yapılar da ortaya çıkınca ümmet arasındaki irtibat azaldı, zayıfladı. Hilafet makamıyla mana bulan “ümmet”, hilafetin ilgasıyla bir başsızlığa mahkûm oldu.
            Osmanlı’nın son yılları ve Cumhuriyet döneminde yüzünü tamamen batıya, sırtını ise doğuya dönen biz Anadolu’daki Müslümanlar, din kardeşliğiyle kardeş ilan edildiğimiz, ümmetin dert ve sıkıntılarını yani kardeşlerimizin dert ve sıkıntılarını görmezden gelmeye başladık. Osmanlı’nın son dönemlerinde İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya gibi sömürgeci ve zorba güçlerin eline düşen İslam coğrafyası kendi başının derdine düştü. Araplar, Arap milliyetçiliğini, Türkler Türk milliyetçiliğini, diğer Müslüman unsurlarda kendi millî kimliklerini öne çıkaran milliyetçilik anlayışlarını kendileri için kurtarıcı gördüler. İslam ortak paydası, ırk ortak paydasına dönüşmeye başladı. Herkes kendi derdine düşünce kardeşinin derdini unuttu. İşte Ortadoğu, hala kendi derdinde. “Arap Baharı” denilen bu akım da dertlerin hala devam ettiğinin en büyük göstergesi aslında. Ha… Hiç mi güzel şeyler olmuyor, dünya üzerinde? Oluyor; tabi… Avrupa’da ve Amerika’da İslam’a çok büyük bir teveccüh ve yönelimin olduğundan bahsediliyor. Ve her geçen gün Müslüman sayısı batılı ülkelerde artıyor.
            Yüzünü batıya sırtını doğuya gönen biz günümüz Müslümanları, İslam coğrafyasının sıkıntılarından ne kadar haberdarız? “Bir kötülük gördüğünüzde onu elinizle, ona gücünüz yetmiyorsa dilinizle o kötülüğü düzeltin. Buna da gücünüz yetmiyorsa, o zaman kalbinizle yapılanı onaylamayın ki; bu da imanın en düşüğüdür” (Müslim, Îmân, 78; Ebû Dâvûd, Salât, 248) demiyor muydu peygamber efendimiz? Bizim kardeşlerimizin dertlerinden haberimiz yok ki, sıkıntılarına nasıl çözüm bulalım. O halde önce onlardan haberdar olmamız lazım.
            “Şu an dünyada Müslüman nüfusun en fazla olduğu ülke neresidir?” diye sorsak; kaç kişi bu soruya bir çırpıda “Endonezya” cevabını verebilir? (Endonezya’da 207 milyon Müslüman yaşamakta ve bu rakam ülke nüfusunun %88’ine tekabül etmektedir.) Veya kaçımızın önüne dünya haritası konulsa “Aha! İşte Endonezya burası!” diye bir çırpıda ülkenin yerini gösterebiliriz? Herkesin kendi iç muhasebesini yapması gerekli. Yerini dahi bilmediğimiz bu ülkelerde yaşayan insanlarla aramızda kardeşlik ilan edilmiş haberimiz yok. Veya “Asya’nın Filistin’i” olarak nitelenen Tayland zulmü altında inleyen Patani’den haberimiz var mı? Ya haberimizin olduğu coğrafyalar? Azerbaycan’da şu an Türkiye’deki “28 Şubat süreci”ne benzer bir süreç yaşanıyor. Din önderleri tutuklanıyor, sorgulanıyor. Birçok dini oluşum baskı altında. Üniversitelerde Azerilerin “hicap” diye isimlendirdikleri başörtüsü yasağı var. Haberimiz var mı? Doğu Türkistan’da yapılan Çin zulmünden haberimiz var mı? Filistin ve Suriye’yi televizyonlardan ve gazetelerden takip ediyoruz belki ama zulmün ne denli büyük olduğundan haberimiz var mı? Tacikistan’da 18 yaşından küçüklerin camiye girmeleri ve namaz kılmaları yasaklandı haberimiz var mı?
            Peki, biz nasıl bir ümmetiz? Hani kardeştik!!!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder