2 Eylül 2015 Çarşamba

Besmele



            Kur’an-ı Kerim’de Tevbe Sûresi haricindeki tüm sureler besmeleyle başlar. Hanefi mezhebince Fatiha Sûresi başındaki besmele ayet, diğer surelerin başında yer alan besmele sûreleri birbirinden ayırmak için kullanılan ayraçlar olarak kabul edilmiştir. Besmele, (Bismillahirrahmanirrahim) Kur’an-ı Kerim’de Neml Sûresinin 30. ayetinde de aynen bildiğimiz lafızla geçmektedir. Yani Kur’an-ı Kerim’de ayet olarak veya sûreleri birbirinden ayıran ayraç vazifesiyle 114 yerde besmele geçmektedir.
            Kur’an-ı Kerim açıldığında karşılaşılan ilk ayet Fatiha Sûresinin ilk ayeti olan besmeledir. Kur’an-ı Kerim dahi besmeleyle başlar ve biz Kur’an-ı Kerim’in farklı yerlerinden ayetler okuduğumuz zamanlarda da okumamıza besmeleyle başlarız, başlamalıyız. Çünkü besmeleyle başlamak demek, Allah’ın adını anarak, Allah’ın adıyla başlamak demektir. Besmele bilindiği gibi anlam itibarıyla “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” demektir. Allah’ın adı anılarak başlanan bir iş, “Bu işte benim sığındığım, adına hareket ettiğim bir varlık var.” demektir. Nasıl ki bir kişi bir yere gittiğinde, “Ben, falancanın selamıyla geldim.” diyor veya “Ben falanca kişinin veya falanca şirketin adına hareket ediyorum.” diyerek; yapacağı işlere başkalarını bir manada kefil kılıyorsa, besmele de yapılacak işlere Allah’ı kefil kılmak demektir. 
            Besmele bütün hayırlı işlerin başıdır. Bütün hayırlı işlerin, güzel işlerin başında besmele çekilir, çekilmelidir. Allah’ın men ettiği, yapılmamasını istediği çirkin ve kötü gördüğü işlerde kesinlikle besmele çekilmez ve çekilmemelidir.
            Besmele manevî bir hicret parolasıdır. Besmele hayatı Allah’a bağlayan bir köprü vazifesi görür. Besmele, “Anlamlı, coşkulu, doyumlu bilgi ve ahlak temelli bir hayat istiyorum.” demektir. Besmele’nin her işte tekrarı hem Allah’ı zikirdir; hem de Müslüman’ın, Allah’ın istediği gibi yaşayacağına, Allah’ın istediği gibi davranacağına dair Allah’la sözleşme yapmasıdır, Allah’a biat etmesidir. Besmele Allah’ın sayesinde, Allah’ın verdiği güçle yaptığının bilincinde olmaktır. Besmele Allah’a karşı “Senin verdiğinin farkındayım ve senden bağımsız bir varlık olmadığımın idrakindeyim.” demektir. Besmeleli hayat, Allah’lı hayat, Allah’lı hayat anlamlı hayat, anlamlı hayat da amacı olan hayat demektir.
Yazdığımız ve yazacağımız yazıların insanların ruhlarında ve manevi dünyalarında karşılık bulması temennilerimizle biz de ilk yazımıza besmeleyle başlıyoruz ve “Bismillahirrahmanirrahim” diyoruz…

            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder